Παρά τις καλύτερες προσπάθειες μιας εταιρείας να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον εργασίας στο γραφείο, όχι μόνο να μειώσει το κόστος, αλλά και να παρακινήσει τους εργαζόμενους να ζήσουν έναν πιο φιλικό τρόπο ζωής στην εποχή της οικολογικής αφύπνισης, υπάρχει ακόμα ένα πράγμα που μπορεί να σας εμποδίζει από το να παραμείνετε πιστοί στη δέσμευσή σας για τη βιωσιμότητα. Αυτό είναι το ψηφιακό σας αποτύπωμα άνθρακα.

Στην πραγματικότητα, η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιεί το 7% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλει περισσότερο από το 2% των παγκόσμιων εκπομπών. Αυτό είναι σχεδόν τόσο υψηλό όσο ο αριθμός των καυσίμων που καίει η αεροπορική βιομηχανία. Τι είναι ακόμα πιο εκπληκτικό; Κάθε αναζήτηση Google απελευθερώνει από 2 έως 7 γραμμάρια εκπομπών CO2! Τώρα, αν σκεφτούμε ότι η Google επεξεργάζεται 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του αποτυπώματος άνθρακα του Διαδικτύου.

Όπως αποδεικνύεται, η παρουσία μας στο διαδίκτυο επηρεάζει σοβαρά το περιβάλλον με τρόπους που δεν σκεφτόμαστε ποτέ. Γι’ αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντική η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χρήσης της τεχνολογίας. Παρακάτω είναι μερικοί εύκολοι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα άνθρακα από σήμερα!

 

6 τρόποι για να μειώσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα άνθρακα

  • Απενεργοποιήστε τις συσκευές σας

Δεν είναι μυστικό ότι όλες οι συσκευές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ενέργεια ακόμη και σε «λειτουργία ύπνου», οπότε φροντίστε να απενεργοποιήσετε τα ηλεκτρονικά σας αν δεν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε.

  • Καθαρίζετε τακτικά τα εισερχόμενά σας

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα διαφημιστικά μηνύματα και τα έγγραφα φαίνονται αρκετά αβλαβή. Ωστόσο, κάθε μικρή πληροφορία εξακολουθεί να αποθηκεύεται σε κέντρα δεδομένων, τα οποία καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας όχι μόνο για να τροφοδοτούν την ενέργεια αλλά και να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Επομένως, φροντίστε να διαγράψετε τα email σας όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα και καταργήστε την εγγραφή σας από ενημερωτικά δελτία που δεν σας ενδιαφέρουν.

  • Ελαχιστοποιήστε το αποτύπωμα άνθρακα των email σας

Ένα μέσο email με συνημμένο 2,5 MB εκπέμπει 50 γραμμάρια CO2. Με την προσθήκη εικόνων όπως αρχεία μεγάλης κλίμακας και φωτογραφίες με υπογραφή, αυτός ο αριθμός πολλαπλασιάζεται κατά πολύ. Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να ξεπεράσετε το ζήτημα. Το Carbon Capper, η πρώτη επέκταση του Chrome, σάς δίνει μια «προτροπή φιλική προς τον πλανήτη» κάθε φορά που είστε έτοιμοι να πατήσετε «send». Επίσης, παρακολουθεί τον αριθμό των λέξεων σας, επισημαίνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάτω από τέσσερις λέξεις και σας επιτρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον ψηφιακό άνθρακα.

  • Χρησιμοποιήστε φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η Google καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας ενώ απελευθερώνει τόνους εκπομπών CO2. Έτσι, εάν θέλετε να μειώσετε το ψηφιακό αποτύπωμα άνθρακα, επιλέξτε την Ecosia, η οποία δωρίζει το 80% των κερδών της για τη φύτευση δέντρων ή την Ekoru που δωρίζει το 60% των εσόδων σε έργα αναδάσωσης, κλιματικής δράσης και διατήρησης. Αυτές οι οικολογικές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν εξ ολοκλήρου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και απορροφούν τις εκπομπές CO2. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε σελιδοδείκτες στους αγαπημένους σας ιστότοπους για να αποφύγετε τη χρήση ερωτημάτων αναζήτησης για πρόσβαση σε αυτούς.

Ecosia.org
Ecosia.org
  • Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενέργειας της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, αν αλλάξετε τη φωτεινότητα της οθόνης σας από 100% σε 70%, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 20% ενέργεια αλλά να βοηθήσετε και τα μάτια σας.

  • “Αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα email” – ή μια προσωπική συνάντηση

Ναι, τα email απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, η ζωντανή μετάδοση (live streaming) ή η τηλεδιάσκεψη έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για κάθε ώρα, απελευθερώνονται έως και 1.000 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα και χρησιμοποιούνται 2-12 λίτρα νερού για την ενεργοποίηση των αλληλεπιδράσεων βίντεο. Θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσετε είτε μέσω email μεγάλης μορφής είτε, ακόμα καλύτερα, αυτοπροσώπως για να ελαχιστοποιήσετε αποτελεσματικά το ψηφιακό σας αποτύπωμα άνθρακα.

Αυτοί οι απλοί αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Θυμηθείτε, τα πιο πράσινα γραφεία συχνά σημαίνουν πιο υγιείς, πιο παραγωγικούς υπαλλήλους – και αυτό περιλαμβάνει τόσο χώρους γραφείων όσο και διαδικτυακή παρουσία.

Πηγή: https://www.teorra.com/blog/how-to-minimize-your-digital-eco-footprint