Το αποσμητικό είναι ένα απαραίτητο μέρος στην καθημερινότητά μας. Μας κρατάει φρέσκους και καθαρούς γιατί κανείς δεν θέλει να είναι «αυτός που μυρίζει άσχημα στο γραφείο» ή στην τάξη. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για αποσμητικά και ίσως αναρωτιέστε ποιο από όλα τα αποσμητικά είναι το πιο κατάλληλο για εσάς και τις ανάγκες σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βρείτε το κατάλληλο αποσμητικό μασχάλης για εσάς.

Γιατί όμως χρειαζόμαστε αποσμητικό;

Ακριβώς επειδή όλοι ιδρώνουμε. Και αυτό είναι καλό – ο ιδρώτας είναι μια φυσική διαδικασία που βοηθά το σώμα μας να διατηρείται δροσερό και ενυδατωμένο. Αλλά δεν θέλουμε ο ιδρώτας να μυρίζει άσχημα ή να μας κάνει να νιώθουμε αμήχανα για την κακοσμία. Ο ιδρώτας μας κανονικά είναι άοσμος και συνήθως άχρωμος.  Αποτελείται κατά 95% από νερό, ενώ περιέχει μέταλλα, ουρία, αμμωνία και άλλα στοιχεία. Αυτό που προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή είναι η επίδραση των βακτηρίων του δέρματος καθώς ο ιδρώτας αποσυντίθεται.

Σε αυτό το σημείο έρχονται τα αποσμητικά! Το αποσμητικό μασχάλης έχει ως βασική λειτουργία την καταστροφή των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος και την εξουδετέρωση των οσμών που αυτά προκαλούν, επιτρέποντας στο δέρμα σας να παραμένει φρέσκο όλη μέρα.

Τι είναι το αποσμητικό και πώς λειτουργεί;

Το αποσμητικό, όπως αναφέραμε, είναι ένα προϊόν που μειώνει την οσμή του σώματος. Δεν εμποδίζει τον ιδρώτα, αλλά απλώς καλύπτει τη μυρωδιά του. Τα αποσμητικά εφαρμόζονται συνήθως στις μασχάλες του σώματος, όπου βρίσκονται οι ιδρωτοποιοί αδένες.

Τα αποσμητικά χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον ιδρώτα και τη βρωμιά (π.χ. μετά το κυνήγι ή άλλες δραστηριότητες). Το πρώτο σύγχρονο αποσμητικό εφευρέθηκε από την Edna Murphey το 1889 και αποτελούνταν από ταλκ σε συνδυασμό με αρωματικό έλαιο. Στις μέρες μας τα αποσμητικά κυκλοφορούν σε πολλές ποικιλίες. Αποσμητικά σε roll-on, σε σπρέι, σε στικ, σε μορφή κρέμας ή σε κρυστάλλους.

Το αποσμητικό μασχάλης εμποδίζει τον ιδρώτα;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το αποσμητικό μασχάλης είναι ένα είδος αντιιδρωτικού, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η κύρια διαφορά μεταξύ αποσμητικών (deodorants) και αντιιδρωτικών είναι ότι ενώ τα αποσμητικά σας βοηθούν να μυρίζετε ωραία εξουδετερώνοντας την οσμή του ιδρώτα, τα αντιιδρωτικά εμποδίζουν την εφίδρωση φράζοντας τους πόρους σας, καθώς περιέχουν συσταλτικές ουσίες όπως τα άλατα αλουμινίου.

Έτσι, αν ψάχνετε για ένα προϊόν που θα σταματήσει τον ιδρώτα ή τουλάχιστον θα τον εμποδίσει εν τη γενέσει του, τότε ένα αντιιδρωτικό είναι καταλληλότερο για τις ανάγκες σας από ένα αποσμητικό μασχάλης.

Βέβαια, αν ψάχνετε απλώς κάτι για να καλύψετε τη μυρωδιά του ιδρώτα σας, τότε η χρήση ενός φυσικού αποσμητικού (deodorant), μπορεί να κάνει θαύματα!

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αποσμητικού (deodorant) και αντιιδρωτικού;

Το αποσμητικό και το αντιιδρωτικό συχνά συγχέονται μεταξύ τους, αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά που τα διαχωρίζει.

Το αποσμητικό μασχάλης βοηθά στην εξουδετέρωση της οσμής, ενώ τα αντιιδρωτικά βοηθούν στην πρόληψη της υπερβολικής εφίδρωσης. Εάν γενικά εμφανίζετε εξανθήματα λόγω ιδρώτα στις μασχάλες σας, ίσως η χρήση αντιιδρωτικού είναι η λύση που ψάχνετε. Τα αποσμητικά, από την άλλη πλευρά, είναι γενικά πιο κατάλληλα για ευαίσθητους τύπους δέρματος και δύσκολα θα προκαλέσουν κάποιον ερεθισμό.

Τα αποσμητικά περιέχουν ουσίες, οι οποίες δεν σταματούν εντελώς την εφίδρωση, αλλά μειώνουν τις οσμές με την αντί-μικροβιακή τους δράση.

Τα αντιιδρωτικά λειτουργούν μπλοκάροντας τους ιδρωτοποιούς αδένες σας μετά την εφαρμογή τους. Το κύριο συστατικό στα αντιιδρωτικά είναι το αλουμίνιο και είναι αυτό που κρατάει τους πόρους κλειστούς – όσο περισσότερο αλουμίνιο έχουν, τόσο καλύτερα θα αποτρέπουν την κακοσμία.

Πώς μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο αποσμητικό για εσάς;

Θέλετε λοιπόν να μάθετε πώς να επιλέξετε το κατάλληλο αποσμητικό μασχάλης για εσάς;

 • αναζητήστε ένα αποσμητικό που έχει τη σωστή ποσότητα ενεργών συστατικών.
 • αναζητήστε αποσμητικά που έχουν ευχάριστο ή καθόλου άρωμα
 • αναζητήστε αποσμητικά με ισορροπημένο pH
 • αναζητήστε φυσικές μάρκες που χρησιμοποιούν συστατικά όπως το έλαιο τεϊόδεντρου και τη μαγειρική σόδα ως βάση. Αυτά θεωρούνται γενικά ασφαλέστερα από τα προϊόντα με βάση τα χημικά, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα που τα χρησιμοποιούν τακτικά (ιδίως σε όσους πάσχουν από άσθμα).
 • τέλος – αποφύγετε τα προϊόντα με βάση το οινόπνευμα, αν είναι δυνατόν – δεν είναι απλώς ξηραντικά, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό (και πάλι), ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα!
Πώς χρησιμοποιώ αποσμητικό σε στικ;
 • Εφαρμόστε μικρή ποσότητα αποσμητικού στις μασχάλες.
 • Χρησιμοποιήστε απαλές, κυκλικές κινήσεις για να απλώσετε το προϊόν ομοιόμορφα στο δέρμα σας – αλλά μην απλώνετε πάρα πολύ γιατί κινδυνεύετε να φράξετε τους πόρους.
 • Αποφύγετε την εφαρμογή αποσμητικού σε σημείο που έχετε κάποια πληγή ή ερεθισμό – θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό ή μόλυνση σε τέτοιες περιοχές.
 • Εάν εφαρμόσατε περισσότερο από όσο χρειάζεται, σκουπίστε την περίσσεια με ένα χαρτομάντιλο πριν φορέσετε τα ρούχα σας.

Σας προτείνουμε:

Ben & Anna – Φυσικό Στέρεο Αποσμητικό με βούτυρο shea και σόδα Καθαρό και χωρίς άρωμα, ιδανικό για ευαίσθητο δέρμα και όσους δεν προτιμούν άρωμα. 100% vegan, χωρίς αλουμίνιο. Σε ανακυκλώσιμη συσκευασία από χαρτόνι.

Πώς χρησιμοποιώ αποσμητικό σε ρολό ή σε σπρέι;

Για να εφαρμόσετε ένα αποσμητικό μασχάλης σε ρολό ή σπρέι, θα πρέπει να:

 • Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα αποσμητικού στο δέρμα.
 • Ρολάρετε ή ψεκάστε το αποσμητικό σε μια περιοχή του δέρματος. Αφήστε το να στεγνώσει προτού φορέσετε ρούχα από πάνω και επαναλάβετε την εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πώς χρησιμοποιώ ένα αποσμητικό κρυστάλλου;

Αν αναρωτιέστε πώς να εφαρμόσετε το κρυστάλλινο αποσμητικό, είναι εύκολο! Απλά απλώστε το προϊόν με φειδώ σε καθαρό, στεγνό δέρμα. Οι κρύσταλλοι θα απορροφηθούν από το δέρμα σας και θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σε μικρές ποσότητες. Συνίσταται η εφαρμογή το πρωί και το βράδυ για καλύτερα αποτελέσματα.

Σας προτείνουμε:

Biork – Αποσμητικό Κρυστάλλου Σε Στικ  Αφήνει το δέρμα να αναπνέει και να ιδρώνει φυσικά. Ένα φυσικό αντιβακτηριακό αποσμητικό, ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος – ακόμα και για το πιο ευαίσθητο. 100% φυσικό, φυτικό, υποαλλεργικό, χωρίς άρωμα, χωρίς δοκιμές σε ζώα, χωρίς αλουμίνιο.

Πώς χρησιμοποιώ αποσμητικό σε μορφή κρέμας;
 • Εφαρμόστε το αποσμητικό κρέμα/gel σε στεγνές και καθαρές μασχάλες. Εάν οι μασχάλες είναι βρεγμένες ή υγρές, σκουπίστε τις με μια πετσέτα πριν εφαρμόσετε το αποσμητικό.
 • Τρίψτε με κυκλικές κινήσεις. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να τρίψετε την κρέμα/gel σε όλη την επιφάνεια κάθε μασχάλης. Βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε κάθε σημείο της περιοχής της μασχάλης σας, έτσι ώστε να μη διαφύγει καμία μυρωδιά από το σώμα σας.
 • Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν ντυθείτε ξανά – αυτό δίνει χρόνο στα συστατικά του να κάνουν τη δουλειά τους και να κρατήσουν τις μυρωδιές μακριά για ώρες περισσότερο απ’ ό,τι θα έκαναν τα περισσότερα αποσμητικά!

Σας προτείνουμε:

Nuud – Αποσμητικό σε μορφή κρέμας από αγνές πρώτες ύλες Δεν φράζει τους πόρους ούτε καλύπτει τίποτα. Είναι ένα αποσμητικό 100% χωρίς άρωμα και αντιμετωπίζει την πραγματική αιτία της οσμής του ιδρώτα – τα βακτήρια. Χωρίς αλουμίνιο. Χωρίς τεχνητά αρώματα και χωρίς ακατανόητες χημικές ενώσεις. Χωρίς αλκοόλ. Χωρίς parabens. Χωρίς πειράματα σε ζώα. 100% vegan. Δεν ερεθίζει το δέρμα. Δεν λεκιάζει τα ρούχα.

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε το κατάλληλο αποσμητικό μασχάλης, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαθέσιμες στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα και πιστεύουμε ότι σε αυτό το άρθρο σας δώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.